Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ESTET-Ενσωμάτωση δεξιοτήτων αειφόρου ανάπτυξης στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τομέα του Τουρισμού» η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Κομοτηνής υλοποίησαν την πιλοτική εφαρμογή του υλικού του προγράμματος.

Το προγράμματος ESTET έχει ως στόχο να παρέχει στους επαγγελματίες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού, μεθοδολογίες, πόρους και εργαλεία για τη διδασκαλία δεξιοτήτων που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, με απώτερο σκοπό την ευθυγράμμιση των προγραμμάτων σπουδών με την παγκόσμια τάση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

Ομάδες στόχου:

  • Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,
  • Μαθητές και μαθητευόμενοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,
  • Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Στο πρόγραμμα ESTET έχουν δημιουργηθεί τα εξής:

  1. Εννοιολογικό Πλαίσιο για την ενσωμάτωση δεξιοτήτων αειφόρας ανάπτυξης στα προγράμματα σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα του Τουρισμού,
  2. Χαρτοφυλάκιο μαθησιακών πόρων για δεξιότητες αειφόρας ανάπτυξης στον τουρισμού,
  3. Πρόγραμμα ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης,
  4. Συλλογή επιτυχημένων παραδειγμάτων.

Σε συνεργασία με το ΔΙΕΚ Κομοτηνής υλοποιήθηκε στις 13 και 23 Μαΐου η πιλοτική εφαρμογή του Χαρτοφυλακίου μαθησιακών πόρων της ESTET. Εκπαιδευτικοί και μαθητευόμενοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πρωτοποριακό υλικό του προγράμματος και να γίνει αποτίμηση του παραγόμενου υλικού.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ESTET μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://estet-project.com/

Στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατοστής δεύτερης επετείου των ελευθεριών της Θράκης, μετά από  πρόταση του  Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού Εxagono του Δήμου Κομοτηνής και την κα Σαλτσίδου Λουΐζα, συνεργαστήκαμε με το Σύλλογο Μέριμνας ΑΜΕΑ νοητικής υστέρησης Άγιοι Θεόδωροι κα το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων " Αξίζω ΙΚΕ" που λειτουργεί ως αρωγός του συλλόγου. Οι καταρτιζόμενοι του Δημόσιου ΙΕΚ Κομοτηνής και συγκεκριμένα της ειδικότητας: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας Σεφ, Β΄& Δ΄ Εξαμήνου, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών του ΔΙΕΚ ετοίμασαν γλυκές και αλμυρές Vegan συνταγές με πρώτες ύλες από τον λαχανόκηπο του συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι.

Μια από τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές εκδηλώσεις - δράσεις, με την οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να προβάλλουμε  το  έργο που επιτελούν τα άτομα του συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι. Μέσω αυτού, εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη καθώς η διαδικασία της εργασίας συμβάλει τα μέγιστα στην ψυχολογική ευεξία τους και το ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΟ επιτυγχάνεται η ομαλή ενσωμάτωση τους στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία της Ροδόπης.

Την τελική πινελιά επιτυχίας σε κάθε πιάτο, έβαλαν οι  δικοί μας καταρτιζόμενοι-ες, με τις πρωτοπόρες συνταγές τους ανέδειξαν τα χειροποίητα ζυμαρικά, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες του συλλόγου

 

Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ και στα παρακάτω λινκ:

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης και την NY Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 60 μονάδες αίματος. Η αιμοδοσία διοργανώθηκε με την συμμετοχή των Συλλόγων: Θράκες Κομοτηνής, Ροδόπη ’87, Ορφέας Στρύμης, ΓΑΣ Κομοτηνής, Φιλοτέχνες, ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης, Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής αλλά και σχολείων, όπως το 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής, το Εσπερινό ΓΕΛ Κομοτηνής και το ΔΙΕΚ Κομοτηνής με σημαντική συμμετοχή καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών.

Περισσότερες πληροφορίες και σχετικές φωτογραφίες για τη δράση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ

 

Ολοκληρώνοντας το χειμερινό εξάμηνο 2021Β, λίγο πριν τις τελικές εξετάσεις και συγκεκριμένα την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, η ειδικότητα : «Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου» Α’ ΄και Γ’΄ εξαμήνου» στις εγκαταστάσεις του ΔΙΕΚ Κομοτηνής, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις διαδικασίες χρήση – ένδυσης και αφαίρεσης στολών CAT III Type 3-4-5.

Μια εκπαίδευση που βρίσκει καθημερινή εφαρμογή πλέον σε όλα τα περιστατικά covid -19 αλλά και CBRN-E.

Η εν λόγω εκπαίδευση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα» και αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία των σπουδαστών του ΔΙΕΚ Κομοτηνής. Το ενδιαφέρον τους ήταν πραγματικά αξιοσημείωτο αφού είχαν τη δυνατότητα εκτός από την θεωρητική εκπαίδευση να εργαστούν και πρακτικά σε όλα τα υλικά. 

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε κάτω από την καθοδήγηση της Εκπαιδεύτριας του ΔΙΕΚ κας Ανανιάδου Ευθ. και την παρουσία της Διευθύντριας του ΔΙΕΚ Κομοτηνής κας Καζάκου Αιμ.

 

Με χαρά κοινοποιούμε την ολοκλήρωση της δράσης - επίσκεψης των καταρτιζόμενων της ειδικότητας: «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας- Σεφ» Γ’ εξαμήνου στα πλαίσια του μαθήματος Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ με επικεφαλής την εκπαιδεύτρια κα Σταυρίδου Αγγελική στο εστιατόριο «Ιχθυόσκαλα». Ένα καλαίσθητο χώρο επί της οδού Μεραρχίας Σερρών, στην δυτική έξοδο της Κομοτηνής προς Ξάνθη, που δικαίως αποτελεί κορυφαίο γευστικό προορισμό.

Οι καταρτιζόμενοί μας ξεναγήθηκαν στο χώρο των εγκαταστάσεων από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου, τους executive chef Άκη Παρτσιά και Μαρία Πανέρη και παρακολούθησαν την παρασκευή σούσι και άλλων εξωτικών γεύσεων της Ασιατικής κουζίνας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κο. Πάρτσια και την κα. Πανέρη για τη φιλοξενία και τις πολύτιμες συμβουλές τους σε όλους τους σπουδαστές μας.

Ευχόμαστε στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες αξιόλογες δράσεις.